Demokratispristagare: For the People

Fatima Mahad, Mohamed Shire, Hani Bilal, Khalid Mohammed, Abdalle, For the People (FTP) på scenen under utdelningen av Demokratipriset. Foto: Cecilia Wik

Årets Demokratipris 2022 går till föreningen ”For the People” i Vivalla, en förort till Örebro. Föreningen startades AV unga i Vivalla FÖR unga i Vivalla.

– Vi drivs av kärleken till människorna som bor här, möjligheterna vi skapar och tacksamheten från föräldrarna när det händer saker, säger Khalid Mohammad, som är en av initiativtagarna och föreningens första ordförande.

– Det här priset är väldigt stort för oss, vi har fått en bekräftelse, säger Hani Bilal, som också har varit ordförande i föreningen.

Khalid Mohammed och sex av hans vänner startade For the People för sju år sedan. De vill förhindra att unga i Vivalla hamnar i fel sammanhang, kriminalitet och våld. De vill bidra till att de unga lyckas i livet, oavsett var de kommer ifrån, socioekonomisk bakgrund eller omvärldens attityder till ”människor från orten”.

– Vi skapar aktiviteter för att motverka den rastlöshet, som kan uppstå hos unga. Det är allt från fotbollsträning till femkamp och tjejkvällar, säger Khalid Mohammed.

När de vuxna nåddes av ryktet att skolan i Vivalla skulle läggas ner vände de sig till föreningen för att skapa opinion mot beslutet. De lyckades inte, barnen åker buss till andra skolor i Örebro och det har fått konsekvenser. Frånvaron har ökat och betygen har gått ner, berättar Khalid Mohammed.

Det finns framgångsrika personer som kommer från Vivalla. Boris René är en av dem. Han har varit fotbollsspelare i allsvenskan. Nu satsar han på sin musikkarriär samtidigt som han coachar ungdomar och hjälper dem att hitta sitt musikaliska uttryck i musikstudion på Trainstation i Vivalla.

Vi från orten kan bli framgångsrika. Det vill vi visa alla unga. Låt ingen säga åt dig vad du kan göra och vad du inte kan göra. Jaga alltid dina drömmar. Är du tillräckligt målmedveten så kommer du att nå det målet.

Khalid Mohammed

– Det finns många som bidrar till att förbättra möjligheterna för våra ungdomar i Vivalla, säger Khalid, och tackar flera av deras stöttepelare som sitter i publiken.

Varje år tilldelas Ordfronts demokratipris en fysisk eller juridisk person i Sverige, som i ord eller handling har bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är.

Text: Kerstin Andersson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.