Bakom ’den perfekta muslimen’

Arrangör: Ibn Rushd Studieförbund. Medverkare: Aysha Jones, Malcom Jallow, Mona Suleiman, Kitimbwa Sabuni

Det pratas om att behöva leva upp till bilden av ’den perfekta muslimen’ som snackar perfekt svenska, klär sig i kostym, inte har problem med att visa hy eller ta det motsatta könet i hand, Den perfekta muslimen som är utbildad och företagsam. Även här utan minsta eftertanke att det bortom ’den perfekta’ finns en person som inte längre orkade stå upp mot samhällets förväntningar, normer och rasism. Som inte längre orkade bli diskriminerad och väljer därför att ge sig hän och…anpassa sig.

Svarta muslimer förväntas visa sitt stöd för Gaza, men var är icke-svarta muslimers stöd för det som sker i Kongo eller Somalia?

Sabuni ställer frågan om muslimer är allierade eller om det finns en uppdelning även sinsemellan. Panelens svar: JA, tyvärr. Svarta muslimer förväntas visa sitt stöd för Gaza, men var är icke-svarta muslimers stöd för det som sker i Kongo eller Somalia? För Black Lives Matter? Icke-svarta muslimer kan göra mycket mer menar panelen.

Panelen lyfter också hur politiker aktivt upprätthåller systematisk rasism och diskriminering genom att bland annat motsätta sig mätning av löneskillnader på grund av etnicitet och hudfärg. I Sverige mäter vi enligt lag löneskillnader mellan kön, men att mäta utifrån etnicitet bedöms vara farligt. ”Varför? Är det för att om vi hör sanningen måste vi agera?” frågar Malcolm Jallow.

Text: Mariaserena Baretta

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.